We weten ondertussen allemaal wel dat elke dag ons haar wassen niet heel goed is. Maar dit is niet in alle gevallen waar. Als we het over haren wassen hebben is het ook belangrijk om te kijken naar hoe de staat van je haar en hoofdhuid is. Maar ook de producten die je gebruikt zijn erg belangrijk. Vandaag wil ik het hebben over hoe vaak ik mijn haar was, hoe ik het was en hoe ik ervoor zorg dat ik het minder hoef te wassen.

Belangrijk om te weten

Wanneer jij een vette hoofdhuid heb en je haar dus ook snel vet wordt is het niet heel erg om elke dag je haar te wassen. Zolang je maar let op welke producten je gebruikt. Gebruik een shampoo zonder SLS en gebruik niet te warm water. Wanneer je water te heet is stimuleer je namelijk de talgkliertjes waardoor je haar sneller vet zal worden.

Wanneer je haar en/of hoofdhuid droger is, is het echt heel belangrijk dat je, je haar niet elke dag wast. Van elke dag wassen kan je hoofdhuid nog droger worden en je huid gaat schilferen. Maar een te droge huid kan ook leiden tot harder talgklieren die harder gaan werken wat dus sneller voor vet haar zorgt.

Mijn hoofdhuid is droog en erg gevoelig. En mijn haar is vrij droog en getraumatiseerd door chemische behandelingen.

Welke shampoo’s moet ik gebruiken.

Dit is natuurlijk voor iedereen anders. De shampoo’s die ik gebruik komen vaak bij de kappersgroothandel vandaan. Ik gebruik wel shampoo’s uit de drogist maar voor mij is het dan heel belangrijk om erop te letten welke ingrediënten erin zitten omdat ik niet overal even goed op reageer.

Belangrijkste ingrediënten die je het beste kan vermijden zijn SLS, ALS, siliconen, Ftalaten, DEA en TEA. SLS en ALS zijn beide sulfaten, sulfaten ze hebben een krachtige reinigende werking maar drogen de huid erg uit. Siliconen doen dus eigenlijk niks voor je haar, ze leggen een laagje over je haar waardoor het lijkt alsof t mooi glanst. Maar dit laagje kan ervoor zorgen dat je haar niet voldoende zuurstof krijgt en dus broos kan worden. Ftalaten staat vaak niet zo op de verpakking, dit is bijna altijd vermomd als parfum. Parfum wordt gebruikt als verzamelnaam voor wel bijna 200 stoffen en deze zijn vaak verstorend voor de hormoonhuishouding. En als laatste hebben de DEA en TEA dit zijn emulgatoren en verdikkingsmiddelen. Deze kunnen de hormonen erg ontregelen en de hoofdhuid en ogen ontzettend irriteren.

Nu weten we welke ingrediënten we beter kunnen vermijden en is het tijd om is te kijken wat ik dan wel doe.

Dubbel wassen

Ik was mijn haar de ene week maar één keer en de andere week soms twee keer. Dit ligt er net aan wat ik in een week doe en of ik zin heb om mijn haar te wassen. Maar als ik het was doe ik mijn haar dubbel wassen. Ik gebruik eigenlijk evenveel product in mijn haar als voorheen maar ik doe het in twee keer. Ik merk dat mijn haar op deze manier schoner is en dat het langer duurt voordat het vet wordt.

Ook wissel ik elke week mijn shampoo om zodat mijn haar niet te veel went aan één product. Ik merk dat als ik te lang dezelfde shampoo gebruik mijn haar lui wordt en de shampoo niet heel goed meer zijn werk doet.

Verzorgen van je haar

Als het op verzorgen aankomt begint het bij mij al in de douche. Omdat ik zo weinig mijn haar was gebruik ik in plaats van een conditioner als een een masker. Kies hiervoor een die bij jouw haar past! En let hier ook weer op de ingrediënten. Ondanks ik wel ben van niet alles wat duurder is, is beter maar qua haarmaskers ben ik wel van mening dat de ‘kappers’merken betere en meer verzorgende bestanddelen hebben. Wat ook belangrijk is om te weten is dat een masker of conditioner je haar kan verzwaren en hoe dichter je het bij je hoofdhuid aanbrengt hoe sneller je haar vet wordt of vet lijkt. Breng dit dus vooral aan in de onderkant van je haar waar je haar ook het meeste verzorging nodig heeft.

Haarolie is ook een van mijn favoriete verzorgingsproducten. Hier moet je alleen ook weer vooral opletten op siliconen en alcohol, deze worden echt vaak toegevoegd aan olie als goedkope opvulling en omdat je haar er na het aanbrengen goed er uit ziet.

Kan je echt geen verzorging vinden die jij fijn vindt zonder siliconen? Er zijn speciale shampoo’s die siliconen van je haar verwijderen, een normale shampoo verwijdert wel wat maar lang niet alles.

Je tools schoonmaken

Ook belangrijk voor lang schoon haar zijn schone tools. Net als kwasten wassen zal dit niet voor iedereen een leuk klusje zijn maar reinig echt één keer in de week je borstels, stijltang, krultang of andere tools die je gebruikt. In deze tools blijft natuurlijk vet, vuil of resten van haarstyling producten zitten en na een tijdje zal dit gaan ophopen waardoor je haar dus vies kan worden van je tools. Belangrijk om ze schoon te maken dus!

Droogshampoo

Soms heb je een dag dat je eigenlijk je haar moet wassen maar je hebt geen tijd of als je mij bent gewoon geen zin. Dan is droogshampoo je beste vriend. Maar niet elke droogshampoo zal werken voor elk type haar. Ik kan hier ook niet specifiek een merk voor jou aanraden. De droogshampoo’s die voor mij het beste werken zijn die van Colab of Maria Nila. Liever geen droogshampoo? Kijk dan is gewoon of talkpoeder jouw kan helpen. Hier is het wel belangrijk om een klein beetje aan te brengen goed inmasseren en uitkammen, deze stappen herhalen als het nodig is.

Heb jij nog tips om je haar langer schoon te houden?

Follow

1 Comment on Je haar minimaal wassen?

  1. Rachel Kromdijk
    30 januari 2020 at 10:15 (4 jaar ago)

    Droogshampoo is inderdaad echt ideaal, ik gebruik die altijd van de Nivea.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.