Vorige week schreef ik een artikel met dingen die beter niet kan doen als het op huidverzorging aankomt. Deze week wil ik het vooral hebben over wat je dan wel kan doen. De juiste volgorde van een routine en ook mijn favoriete producten.

Als eerste

Voor we beginnen is het belangrijk dat ik een erg gevoelige huid heb die gedehydrateerd is. Wanneer mijn huid wel voldoende vocht heeft valt mijn huid onder een normale maar gevoelige huid. De producten die ik gebruik en fijn vind, hebben veelal een prijskaartje, dit wil niet niet zeggen dat alleen de duurdere producten goed zijn voor je huid! Er zijn echt wel goede producten te krijgen voor een fijnere prijs maar mijn huid reageert er vaak door gevoeligheid niet heel fijn op. Wat je uitgeeft en waar je huid behoefte aan heeft is dus echt geheel aan jou.

De juiste volgorde

Het lijstjes stappen wat ik ga opnoemen heeft 10 stappen. Deze stappen hoef je natuurlijk niet allemaal te volgen voor een goede routine! Sowieso is het bij sommige stappen beter om het niet elke dag te doen.

1 – Reinigen met product op oliebasis
2 – Tweede reiniging met product op zeepbasis
3 – Exfoliëren
4 – Masker
5 – Toner
6 – Essence
7 – Serum
8 – Oogcrème en lipcontourcrème
9 – Dag- of nachtcrème
10 – Spf of Sleeping mask

Reinigen

De beste manier van je huid reinigen is met een dubbele reiniging. Dit houdt in je reinigt eerst met een product op oliebasis die bijna alle de vuildeeltjes van je huid trekken. Gevolgd door een reiniging op zeepbasis die de laatste vuildeeltje en de olie weer van je huid verwijderen. Deze volgorde is heel belangrijk want de olie kan eventueel je poriën verstoppen wat dus kan leiden tot puistjes. Een micellair water is een reiniging op zeepbasis maar gebruik na een micellair water altijd nog een facewash of spoel je gezicht goed af zodat er geen zeepdeeltjes op je huid blijven liggen.

Deze dubbele reiniging is natuurlijk vooral voor je avond routine. Maar je kan het ook toepassen in de ochtend. Al gebruik ik zelf in de ochtend liever een reiniging met een zeepbasis gezien mijn huid in de nacht toch minder vies wordt als overdag.

Favoriet: Cleansing Balm van The Body Shop & Normaderm Phytosolution van Vichy.

Exfoliëren

Dit doe je zo’n twee keer per week, mits anders staat aangegeven op de verpakking. Ik noem hier alleen exfoliëren omdat ik een soort haat heb tegen scrubt. Korte uitleg een product wat exfolieert is een soort gel waarin fruitzuur, salicylzuur, glycolzuur of iets anders dat niet schuurt op de huid, maar wel dode huidcellen losweekt. Een scrub heeft kleine deeltjes die over je huid schuren wat ook dode huidcellen losmaakt maar wanneer je het te hard doet ook je huid beschadigd.

Exfoliëren is dus veel zachter voor de huid en in mijn mening beter voor elke huid. Door je huid te exfoliëren verwijder je dus de dode huidcellen, hierdoor zullen de verzorgende producten veel beter hun werk kunnen doen.

Favoriet: Enzyme Peeling van Ziaja.

Masker

Nog een stap wat niet elke dag hoeft maar met bepaalde maskers echt wel elke dag kan. Met de vorige stappen heb je de huid helemaal gereinigd en een masker kan de huid even een boost geven. Een masker kan de huid namelijk voeden, stimuleren en helpen bij vernieuwing van de huid.

Een sheet mask zou je elke dag kunnen gebruiken maar pas op met mud masks die zijn vaak echt te heftig voor dagelijks gebruik. Ik test veel maskers en heb niet zozeer een favoriet. wel zijn die op de foto echt heel fijn!

Toner

Een product wat ik graag gebruik maar wat volgens een aantal experts niet noodzakelijk is. Een toner helpt de huid bij het herstellen van de pH-waarde. Doe een beetje op een watje en ga voorzichtig over de huid heen.

Favoriet: Glow Tonic van Pixi.

Essence & Serum

Nu is het tijd om een serum of een ampul aan te brengen. Het product in een ampul is vergelijkbaar met een serum maar er zitten vaak wat meer geconcentreerde werkstoffen in. Meestal gebruik je één van de twee maar wil je beide gebruiken gebruik dan eerst een ampul en dan een serum.

Ik wissel dit vaak wel een beetje af en er zijn ook tijden dat ik beide niet gebruik. Ik heb hier dan ook geen favoriet in.

Crèmes

Voor alles is een speciale crème wanneer jij een dagcrème of een voor je lippen wilt gebruiken doe dit voor je dag of nacht creme. Ik zelf gebruik gewoon een dag/nachtcrème die geen of weinig parfum bevat. Want ondanks ik echt wel fijne speciale crèmes heb doet het voor mij niet meer als een dag/nacht crème.

En eigenlijk geldt voor mij hetzelfde voor een nachtcrème. Nachtcrèmes zijn vaak wat voller maar daar krijg ik ook sneller puistjes van. Soms heeft een dagcrème spf en voor in de nacht is dat overbodig maar het kan geen kwaad.

Favoriet: Hydrance van Avène.

Spf en slaapmaskers

Oké we weten ondertussen allemaal dat we elke dag een spf moeten smeren dit doe je dus als laatste in je routine. Meestal doe ik het na mijn dagcrème en op sommige dagen wanneer mijn huid al goed gehydrateerd aanvoelt skip ik mijn dagcrème. Bij een droge huid raad ik dit niet aan.

Een slaapmasker is in feite een nachtcrème met extra werkende stoffen. Ik moet dan dus ook bekennen dat ik geen slaapmaskers in mijn bezit heb.

Favoriet: Sunny spf50 van Payot.

Wat zijn jouw favorieten producten?

Follow
 

3 Comments on De juiste volgorde | Skincare

  1. Marie
    14 december 2020 at 18:00 (3 jaren ago)

    Bedankt voor de info, super handig!

    Beantwoorden

2Pingbacks & Trackbacks on De juiste volgorde | Skincare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.